Klik hier om terug te keren naar Homepage

vzw HOUVAST

 

Klik hier voor pdf-versie..
Echtscheiding
  - Sociaal Onderzoek (maatschappelijke enquête)

 

 

Tijdens een echtscheidingsprocedure of bij een procedure betreffende de omgangsregeling (tijdens de echtscheiding of in een geschil van ouders die gescheiden leven) kan de rechtbank beslissen om een sociaal onderzoek te laten uitvoeren. Dit kan zij doen op eigen initiatief, op verzoek van het openbaar ministerie of op vraag van één van de ouders.

Dit onderzoek dient om de kinderen te horen in hun eigen omgeving en tegelijk ook om informatie te verzamelen over die omgeving zelf. Een sociaal onderzoek helpt de rechter om een beslissing te nemen met oog voor het belang van het kind. De dienst die met het onderzoek gelast wordt, brengt één of meerdere bezoek(en) aan de kinderen en aan beide ouders. Op basis daarvan wordt een verslag opgemaakt dat der rechter kan raadplegen. De uitspraken van het kinderen worden niet ter inzage aan de ouders gegeven. Het verslag wordt echter wel toegevoegd aan het dossier en kan door beide partijen worden ingezien. Het is de rechter zelf die beslist in hoeverre hij daar rekening mee wil houden. Hij moet immers ook rekening houden met de beide partijen en dit alles binnen de grenzen van de wetgeving.

Tegen het verslag van een sociaal onderzoek kan je geen beroep aantekenen. Wel kun je beroep aantekenen tegen het uiteindelijk vonnis van de rechtbank (zie procedures).

 

 

© vzw HOUVAST 126/1

Wens je meer te weten over dit onderwerp, of wil je hierover je eigen ervaringen delen met andere bezoekers, dan kan je dit steeds doen op het FORUM. In ons forum voeren bezoekers van onze site gesprekken waarin ze hun eigen ervaringen delen met elkaar, steun geven aan elkaar of nuttige tips uitwisselen. De sterkte van vzw HOUVAST ligt hierin dat men op een snelle wijze veel kan leren van de ervaringen van anderen.


snelmenu

Snelmenu naar andere artikels:

 

Laatst aangepast op 20-07-2011 Aangepast

© 2003-2014 - vzw Houvast