Klik hier om terug te keren naar Homepage

vzw HOUVAST

 

Klik hier voor pdf-versie..
Echtscheiding
  - Hoorrecht Kinderen

 

Wanneer mogen de kinderen kiezen bij wie ze wonen ?

Hierover bestaan veel misverstanden. Kinderen mogen nooit kiezen bij wie ze gaan wonen.

Het algemeen principe is dat kinderen "geen" partij zijn in de echtscheiding van hun ouders. Toch heeft elke rechtbank de mogelijkheid om de kinderen te "horen": de rechter kan beslissen om de kinderen uit te nodigen. Dit betekent echter niet dat hij moet doen wat de kinderen vragen. Hij moet naar hen luisteren en rekening houden met hun mening. Maar de rechter dient ook de wetgeving ter zake, de visie van de andere partijen en het belang van de kinderen op lange termijn voor ogen te houden.

Wanneer kinderen door de rechter gehoord willen worden, schrijven ze tijdens de scheidingsprocedure en voor de besluiten neergelegd worden, een brief aan de voorzitter van de betreffende rechtbank. Het blijft echter de rechter die oordeelt of hij hen wil horen of niet.

Enkel voor de jeugdrechtbank is er een uitzondering. Niet inhoudelijk, wel naar leeftijd: de jeugdrechter moet kinderen vanaf 12 jaar steeds uitnodigen, maar heeft geen verplichting om ook effectief te beslissen wat de kinderen vragen.

 

Pas als de kinderen meerderjarig zijn (t.t.z. vanaf 18 jaar) 
beslissen de kinderen bij wie ze gaan wonen.

 

 

vzw HOUVAST 125/1  

Wens je meer te weten over dit onderwerp, of wil je hierover je eigen ervaringen delen met andere bezoekers, dan kan je dit steeds doen op het FORUM. In ons forum voeren bezoekers van onze site gesprekken waarin ze hun eigen ervaringen delen met elkaar, steun geven aan elkaar of nuttige tips uitwisselen. De sterkte van vzw HOUVAST ligt hierin dat men op een snelle wijze veel kan leren van de ervaringen van anderen.


snelmenu

Snelmenu naar andere artikels:

 

Laatst aangepast op 20-07-2011 Aangepast

2003-2014 - vzw Houvast