Tips & tricks om veiliger te surfen

Vragen en antwoorden over het gebruik van allerhande internettoepassingen.
Gesloten
Gebruikersavatar
Houvast-team
Berichten: 563
Lid geworden op: 11 okt 2003, 23:42

Tips & tricks om veiliger te surfen

Bericht door Houvast-team » 16 nov 2005, 18:25

Je hebt een PC waarmee je op het internet surft. Gevolg: als je niet goed oplet, staat je PC voor je het weet vol virussen en spyware.

Zeker als je een breedband verbinding hebt, moet je je PC beveiligen met een virusscanner en een firewall. Een programma dat spyware detecteert, is zeker geen overbodige luxe. Verder moet je ook op je hoede zijn voor hoaxes en phishing.

Klinkt dit als Chinees voor jou? We leggen alles hieronder eens voor je uit, en geven interessante links mee.

Windows updates

Een eerste vereiste om je PC veilig te houden, is regelmatig de Windows updates uitvoeren. Zo worden ook eventuele lekken gedicht in Internet Explorer en Outlook (Express).

Om Windows updates uit te voeren, ga je via start naar Programma's, en in het bovenste vak vind je Windows updates. Als je daarop klikt, opent Internet Explorer en gaat die automatisch naar de site van Windows updates. Opgelet: als je een niet-legale versie van Windows bezit, is het mogelijk dat enkel de kritische beveiligingsupdates uitgevoerd zullen worden.

Veilig surfen

Op veel sites waar aandacht besteed wordt aan veilig internetten, wordt aangeraden Internet Explorer te vervangen door een veiliger alternatief, omdat deze browser niet goed omgaat met ActiveX en Java, wat extra risico's inhoudt. Veiliger alternatieven zijn bijvoorbeeld Firefox en Opera. Ook je Outlook of Outlook Express kan je vervangen door veiliger alternatieven zoals Thunderbird of Eudora.

Firewall

Een volgende onontbeerlijke stap voor een veilige PC is een goede firewall installeren. Een duidelijke uitleg over wat een firewall precies doet, vind je op Wikipedia. Een goede firewall hoeft niet noodzakelijk geld te kosten, de gratis alternatieven zijn even performant. Voorbeelden: Sygate, Outpost en Kerio (pasop: vanaf volgend jaar wordt deze niet meer bijgewerkt). Goede betalende alternatieven: Kaspersky, eTrust...

Antivirus

Daarnaast installeer je ook een programma dat je PC op virussen scant zowel bij het binnenkomen van e-mails, het downloaden van bestanden, en dat ook regelmatig een scan van je volledige PC uitvoert. Ook hier geldt dat de betalende programma's niet noodzakelijk beter zijn dan die die gratis beschikbaar zijn op het web. Voorbeelden: AVG, AntiVir, Avast!... Bij de antivirusprogramma's vinden we het overbodig naar betalende programma's te linken. Een bijkomende optie is je PC online te laten scannen via Panda.

Spyware

Wil je echt alle beesten, spionnen, paarden van Troje en ander vies onderkruipsel weg van je PC, dan kijk je die ook regelmatig eens na met een degelijk anti-spyware-programma. Heel gemakkelijk daarvoor is Hitman Pro, een alles-in-één programma (= shell) dat verschillende programma's integreert. Installeren, opstarten, de eerste maal nog even in de buurt blijven om gebruiksvoorwaarden te accepteren, en verder doet het programma echt alles voor je. Voor de doe-het-zelvers hier toch nog wat links naar aparte programma's: Ad-Aware, Spybot, SpywareBlaster (voorkomt de installatie van Spyware, verwijdert die niet achteraf). Op de site van BitDefender vind je een hele lijst met gratis tooltjes om spyware te verwijderen.


Daarnaast zijn er nog een aantal praktijken op het internet waarvoor je op je hoede moet zijn:

Phishing

Phishing is een vorm van internetfraude waarmee oplichters proberen je persoonlijke gegevens via e-mail te verwerven. In een officieel ogend bericht wordt je bijvoorbeeld gevraagd je bankcode ‘ter verificatie’ op te geven. Een bijbehorende link leidt je rechtstreeks naar de website van de zwendelaars.

De techniek, die ook wel carding of brand spoofing wordt genoemd, maakt daarbij gebruik van bestaande logo’s van bijvoorbeeld eBay, PayPal of Amazon.com. Volgens sommige schattingen trapt ongeveer vijf procent van de internetgebruikers in dit soort zwendel.

Heb je een oudere versie van Internet Explorer, dan ben je bovendien vatbaar voor een slimme truc waarmee op de adresbalk een ander adres getoond kan worden dan daadwerkelijk benaderd wordt. Daardoor lijkt het bijvoorbeeld alsof je contact hebt met de website van eBay. De truc maakt gebruik van het feit dat Microsofts browser tot voor kort de teken/lettercombinatie %01 en alles wat daarop volgt, niet kon weergeven.

Wanneer je de statusbalk activeert, werkt de truc niet meer en zie je onmiddellijk dat je bent aanbeland op www.ebay.com%01@www.fraudeur.org in plaats van op het originele www.ebay.com. In februari werd dit lek gedicht, maar gebruikers die zelden of nooit updaten, kunnen er nog steeds slachtoffer van worden.

Hoaxes

Geloof niet alles wat je te lezen krijgt op Internet en in je mail. Internet is een geweldig medium en met mail kan je zeer snel veel personen adresseren, maar daar zit ook het gevaar: wanneer ik aan alle mensen van mijn adresboek doormail dat er geruchten zijn dat HV een gevaarlijke sekte is, en dat ze iedereen best waarschuwen hiervoor, dan ben ik er zeker van dat dit gerucht de wereld in gaat.

Daarom 2 tips:
- negeer alle mails die eindigen met 'verstuur dit bericht aan zoveel mogelijk mensen';
- meen je toch dat een bericht waar kan zijn: tik het dan eens in in google. Wanneer je ergens in de zoekresultaten het woordje 'hoax' ziet staan, dan weet je dat het larie is.

Enkele typische hoaxes:
- mail doorsturen om ziek kind te helpen;
- gevaarlijke virussen allerhande (op die manier hebben al veel onwetende mensen onmisbare systeembestanden op hun PC gewist!);
- waarschuwing voor fraude via telefoon...

Op virusalert.nl vind je een lijst van de meest courante hoaxes.

Spamming

Ondanks het feit dat niemand graag spam ontvangt, werkt men het probleem soms zelf in de hand.

Vaak sturen mensen grapjes door naar iedereen in hun adresboek. Dit gebeurt dan met alle adressen open en bloot in het Aan- of CC-veld. Deze adressen belanden dan in het adresboek van een deel van de ontvangers, die dan weer grapjes gaan doorsturen aan iedereen in hun adresboek, en zo groeit dit steeds maar aan. Het is de ideale manier om uiteindelijk in de adreslijsten van spammers te belanden, of virussen doorgestuurd te krijgen door onbekenden (die dat al dan niet bewust doen).

De oplossing daarvoor is simpel: als je jezelf in het Aan-veld zet, en alle andere adressen in het BCC-veld (Blind Carbon Copy), dan zal iedereen enkel jouw adres als ontvangend adres zien; de rest geniet van een beetje welverdiende privacy. Nog een extra tip: als je de mail zelf al doorgestuurd kreeg met een pak emailadressen erin, verwijder die dan eerst voor je de mail doorstuurt.


Wil je over dit alles nog véél meer weten, dan kan je hier terecht (Engelstalig). Een korte checklist om je PC veiliger te maken vind je hier. Een zoektocht op bijvoorbeeld Wikipedia is ook heel leerzaam.

Veel succes met het proper houden van je PC!

Gesloten